Jak usunąć kamień z czajnika?
Nie trzeba być wielkim znawcą kawy lub herbaty, aby widzieć, że smak tych napojów w dużej mierze zależy od jakości wody. Olbrzymim wrogiem stającym na przeszkodzie w delektowaniu się ich smakiem jest kamień, który odkłada się w czajniku. Nic więc dziwnego, że tak często szukamy informacji, w jaki sposób można się go pozbyć. Jak usunąć kamień z czajnika, aby woda ponownie stała się idealnie czysta, a herbata i kawa odzyskały swój smak?
Kamień w czajniku — skąd się bierze i dlaczego trzeba z nim walczyć?
Czym tak właściwie jest kamień w czajniku i skąd się tam bierze? Wiedzieć trzeba, że za jego powstawanie odpowiada sama woda. Przeważnie w kranach mamy do czynienia z tzw. twardą wodą, czyli zawierającą wiele różnego rodzaju minerałów. Najczęściej występuje w niej wapń oraz magnez, które po podgrzaniu wody wytrącają się z niej i osadzają we wnętrzu czajnika. Tego zjawiska tak naprawdę nie da się uniknąć i dotyczy ono każdego rodzaju czajnika — narażone są czajniki elektryczne oraz klasyczne.
Z jakiego jednak powodu powinno się usuwać kamień z czajnika? Jego obecność doprowadzić może do:
– pogorszenia się smaku wody,
– wydłużenia czasu gotowania wody,
– wyższych rachunków za prąd lub gaz,
– pogorszenia wyglądu czajnika.
Jak zatem widać, pojawienie się w czajniku kamienia niesie ze sobą wiele naprawdę nieprzyjemnych zjawisk i to nie tylko związanych ze smakiem wody. Znacznie wydłuża się czas pracy czajnika, zużywa się więcej prądu lub gazu, a dodatkowo sam czajnik staje się bardzo nieestetyczny. Na szczęście istnieje szereg bardzo skutecznych metod walki z tym zjawiskiem. Jak usunąć kamień z czajnika i która metoda jest najlepsza?
Kwasek cytrynowy na kamień
Jednym z prostszych sposobów usunięcia kamienia z wnętrza czujnika jest wykorzystanie do tego celu kwasku cytrynowego. Należy wsypać jedną torebkę do litra wody, a następnie zagotować wodę w czajniku i pozostawić ją na kilka godzin. Po tym czasie wylewamy wodę z kwaskiem i dokładnie płuczemy czajnik.
Dużą zaletą kwasku cytrynowego jest jego bardzo delikatny zapach, więc używając go, nie będzie generował dyskomfortu. Jest on jednak także dość słaby, więc nie powinno się go stosować na silny i stary kamień. Kwasek najlepiej stosować profilaktycznie, aby nie dopuścić do odłożenia się kamienia lub ewentualnie, gdy jest on jeszcze niewielki.
Czy warto stosować sodę oczyszczoną?
Innym bardzo często polecanym sposobem usunięcia kamienia z czajnika jest zastosowanie sody oczyszczonej. Podobnie jak kwasek cytrynowy, sodę prawdopodobnie każdy ma w swojej kuchni, więc zawsze będzie pod ręką. W jaki sposób można ją wykorzystać do walki z kamieniem? Należy zalać czajnik litrem wody i następnie wsypać 3 łyżeczki sody oczyszczonej. Następnie trzeba wodę zagotować i pozostawić ją w czajniku na kilkanaście minut.
Soda oczyszczona charakteryzuje się ogromną skutecznością i jest w stanie usunąć z czajnika gruby kamień w stosunkowo krótkim czasie. Ma jednak sporą wadę — dość intensywny, bardzo charakterystyczny zapach, który nie każdemu przypadnie do gustu. Co bardzo ważne, czajnik należy po odkamienianiu bardzo dokładnie wypłukać. Co prawda sama substancja nie jest szkodliwa dla zdrowia, ale jej smak nie należy do najprzyjemniejszych.
Usuwanie kamienia przy pomocy octu
Jaka jest jeszcze inna, bardzo łatwo dostępna w domu substancja, która jest wielkim wrogiem kamienia w czajnikach? Jest nią oczywiście ocet, który charakteryzuje się wielką kwasowością, a więc jest w stanie bardzo efektywnie rozpuszczać kamień gromadzący się we wnętrzu czajnika. Jak wykorzystać ocet, aby pozbyć się kamienia? Zaleca się, aby wymieszać go z wodą w proporcjach 1:1 i następie tak przygotowany roztwór wlać do czajnika i zagotować go. Po zagotowaniu czajnik należy odstawić na około godzinę, a w tym czasie ocet rozpuszczać będzie wapń i magnez, czyli główne składniki kamienia odkładającego się w czajniku.
Podobnie jak w przypadku sody oczyszczonej, ocet charakteryzuje się bardzo charakterystycznym zapachem. Co niezwykle ważne, po spożyciu może być niebezpieczny dla zdrowia. Dlatego tak istotne jest to, aby po usunięciu z czajnika kamienia bardzo dokładnie go wypłukać. Zaleca się wręcz, aby kilkukrotnie zagotować w nim wodę i opłukać go wrzątkiem, co da pewność, że ocet został całkowicie usunięty.
Jak jeszcze można walczyć z kamieniem w czajniku?
Do najpopularniejszych sposobów walki z kamieniem w czajniku zaliczyć można stosowanie octu, sody oczyszczonej, a także kwasku cytrynowego. Istnieją jednak jeszcze inne, mniej oczywiste rozwiązania, które także charakteryzują się bardzo skutecznym działaniem w tym zakresie. O jakich substancjach konkretnie mowa?
Jednym z bardziej zaskakujących pomysłów może być wykorzystanie do odkamieniania obierków z ziemniaków. W jaki sposób je użyć? Trzeba po prostu wrzucić je do zalanego wodą czajnika i zagotować wodę. Na ściankach osadzi się wtedy niewielki osad, lecz nie ma powodu do obaw, gdyż jest to skrobia — trzeba ją po wszystkim wypłukać. A co ze skutecznością tego rozwiązania? Jak się okazuje, wystarczy jeden zabieg, a kamień od razu zniknie z czajnika.
Inną bardzo interesującą propozycją jest wykorzystanie do odkamieniania coli. Powszechnie wiadomo o wielkich możliwościach coli w zakresie odrdzewiania, lecz ten popularny napój świetnie sobie radzi również z kamieniem, który pojawia się w czajniku. Podobnie jak w przypadku wszystkich poprzednich sposobów, colę należy wlać do czajnika. Zaleca się, aby nieco uzupełnić ją zwykłą wodą. Po zagotowaniu czajnik trzeba koniecznie dokładnie wypłukać. Skuteczność coli jest naprawdę zaskakująca — radzi sobie ona równie dobrze, jak soda czyszczona czy ocet.
Oprócz produktów, które niemal każdy posiada w kuchni, wykorzystać można do usuwania kamienia specjalne saszetki z substancjami odkamieniającymi — dostępne są w niemal każdym większym sklepie spożywczym. Bardzo interesującym rozwiązaniem są także tabletki do czyszczenia protez — wystarczy dodać 2-3 sztuki do wody i zagotować, a następnie pozostawić na noc.