Jak zrobić kompostownik?
Zastanawiasz się jak zrobić kompostownik? Dlaczego takie rozwiązanie staje się coraz bardziej popularne? Czy dzięki kompostowaniu można przekształcić odpady w bardzo potrzebny nawóz?
Dlaczego warto robić naturalny kompostownik?
Kompostownik to bardzo popularne w ostatnim czasie rozwiązanie, chociaż jego tworzenie było popularne jeszcze za czasów naszych dziadków i pradziadków. Obecnie to rozwiązanie dla osób pragnących wprowadzić zasady zrównoważonego rozwoju w swoje życie oraz dbać o środowisko. Dzięki kompostowaniu można przekształcić w naturalny sposób odpady domowe organiczne w cenny nawóz, który następnie można wykorzystać na przykład, aby wzbogacić glebę w substancje odżywcze. Jednak stworzenie kompostownika powinno być podyktowane choć niewielką wiedzą o jego odpowiednim składowaniu, by był skutecznym produktem.
Tworzenie kompostownika – jak zacząć?
Robienie kompostownika wymaga chociaż minimalnej wiedzy w jaki sposób go robić, co jest o niego potrzebna i w którym momencie można go wykorzystać jak nawóz. Pierwszym krokiem w procesie tworzenia kompostownika jest wybór odpowiednich materiałów. Kompostownik można wykonać bazując na różnych surowcach. To produkty, a właściwie odpady, które są powszechnie dostępne.
Jednak zanim zaczniesz gromadzić materiały do kompostowania pomysł o samym kompostowniku. Można go stworzyć z desek lub palet. Z tych elementów można stworzyć stabilną i efektywną konstrukcję. Innym rozwiązaniem są także gotowe kontenery wykonane z metalu lub plastiku. Często są wykorzystywane i sprawdzają się jako pojemniki na kompost. Nasady i pokrywy z tych materiałów pomagają utrzymać odpowiednią wilgotność wewnętrzną oraz zabezpieczają przed insektami, co jest bardzo istotne w przypadku kompostowania różnych produktów.
Umiejscowienie kompostownika
Kiedy już udało się stworzyć lub zakupić kompostownik to kolejnym aspektem jest jego lokalizacja. Należy go umieścić w miejscu zacienionym – jest to niezwykle istotne w procesie fermentowania odpadów. Miejsce też powinno być łatwo dostępne, aby łatwo można było się do niego dostać i go uzupełniać oraz doglądać. Oczywiście lokalizacja powinna by6ć daleka od wody, ponieważ jej nadmiar lub podprowadzenie do niego ciągłego dostępu wody może wpływać na gnicie zawartości.
Przygotowanie kompostownika
Kolejnym, już chyba najważniejszym i głównym etapem jest przygotowanie kompostownika. Trzeba w tym przypadku pamiętać o właściwej kompozycji produktów, mieszanki, jaka będzie zawierał. Kompostownik powinien bazować na materiałach organicznych. Kompost może zostać stworzony z odpadów z życia codziennego, takich jak:
- obierki z warzyw czy owoców,
- trawy,
- liści,
- odrzutów drewnianych.
Warto pamiętać, że kompostownik musi być wolny od związków, które mogłyby powodować namnażanie się szkodników, na przykład mięso. Odpowiednie proporcje materiałów, które będzie zawierał kompostownik także mają znaczenie. W mieszance powinny znaleźć się materiały zielone, które są bogate w azot, jak i produkty bazujące na węglu czyli brązowe. Proporcje szacowane są na stosunek 2:1. Dzięki takiemu stosunkowi można liczyć na właściwy rozkład materiałów i dobrej jakości kompostownik.
Wilgotność – niezwykle istotny element tworzenia kompostownika
Przy tworzeniu kompostownika bardzo ważnym elementem jest wilgotność. Mieszanka nie może być bardzo mokra, jak i zbyt sucha. Dlatego musi być doglądany i systematycznie mieszany, dzięki czemu będzie w odpowiedni sposób fermentował, dojrzewał. Cyrkulacja powietrza też ma ogromne znaczenie. Dostarczanie odpowiedniej i we właściwym czasie porcji tlenu sprawi, że rozkład produktów organicznych będzie szybszy. Jeśli chodzi o samą kwestię czasu tworzenia kompostownika, to wszystko zależy od ilości użytych materiałów, ich rodzaju, a także „opieki nad produktami” i doglądania procesu fermentacji. Zwykle szacuje się, że po kilku miesiącach od sześciu do ośmiu kompostownik jest gotowy. Właściciel kompostownika jeśli będzie się zastanawiał kiedy użyć naturalnego nawozu będzie to wiedział po jego wyglądzie. Kiedy powstanie czarny suchy materiał, oznacza to, że jest gotowy do użycia.
Jak można zauważyć, tworzenie kompostownika nie jest trudnym zajęciem, jednak wymaga systematyczności i determinacji. Wystarczy kilka miesięcy, by moc cieszyć się naturalnym nawozem stworzonym samodzielnie. Z pewnością dobrej jakości produkt wpłynie na poprawę jakości gleby i dobro znajdujących się w niej roślin.